Битва пуерних титанів: Менхай проти Хайваня
Юньнань – батьківщина сучасних пуерів, та їх виробництвом займається кілька фабрик. Найкращі з них – легендарна "Менхай" та неймовірно популярна "Хайвань". Розібратися, чим відрізняються пуери цих брендів, допоможуть чайні експерти інтернет-магазину New Tea

Безперечні переваги чудових китайських пуерів з фабрик "Менхай" та "Хайнань" прийнято розглядати окремо. Так, за посиланням https://newtea.ua/chay/puer/f/brendy=tae-tea-menkhay-da-i ви можете купити пуер Менхай — справжню чайну легенду. А за посиланням https://newtea.ua/chay/puer/f/brendy=haiwan-staryy-tovarisch – порадувати себе затишним та класичним чаєм Хайвань.
Однак, чому б не порівняти оригінальні чаї, щоб розібратися, який сенс і посилання вкладено в кожну чайну цеглу? Все, що вам буде цікаво дізнатися, – вже в нашій статті.
Молодий "Хайвань" проти вікового "Менхаю"
Чайний бренд "Менхай" існує вже майже сторіччя: з 1940 року, а фабрика "Хайвань" відкрилася 1999 року. Змагатися з всесвітньо відомими витриманими зеленими пуерами "Менхаю" було неймовірно складно, тому "Хайвань" зробив ставку на доступні пуери, що швидко дозрівають і не менш унікальні. Їхня відмінність – в особливих смаках і, звичайно, прискореному дозріванні:
- для постферментації Шен пуера необхідно 3, 5, або навіть 10-15 років;
- Шу пуер набуває всіх найкращих рис дозрілого чаю за кілька тижнів завдяки так званому "вологому скиртанню".
При цьому чайні титани досі борються за першість винаходу Шу пуера. Є дані, що технологія вологого скиртування була розроблена в 1970-х роках на зовсім іншій фабриці, проте головний технолог пізніше працював на "Хайвані". Це дозволило бренду приєднатися до історії створення найкращих чорних пуерів.
Пуер Так І проти "Старого товариша"
Скажімо чесно: першість у виробництві витриманих Шен пуерів цілком належить "Менхаю". Натомість всесвітню моду на пуери забезпечив саме "Хайвань". Саме ця фабрика зробила китайські зілля більш відомими, доступними та зрозумілими чаеманам у різних куточках планети. Не останню роль у цьому відіграв відомий твір чайного мистецтва – пуер "Старий товариш".
Цей чорний чай пуер створений для затишних довгих чаювання та підходить для чайних церемоній, для новачків та досвідчених дегустаторів. Який же цей пуер Хайвань:
- з рубіновим настоєм та можливістю численних повторних заварювань;
- з бархатистим деревно-книжковим ароматом;
- з нотками горіхів та стиглої трави;
- м'який, глибокий та густий.
Його прямий конкурент – це Шу пуер Так І. Цей шедевр фабрики "Менхай" також вражає уяву та смакові рецептори:
- настій – світло-каштановий;
- аромат — горіхово-деревний;
- смак – ягідний і трохи шоколадний, з легкою гіркуватістю;
- післясмак солодкий і максимально довгий.
Ось чому цей чай неможливо сплутати. Крім того:
- На етикетці "Старого товариша" ви одразу помітите соняшники.
- Упаковку пуера Так І вінчають ієрогліфи на червоному тлі.
- Пресування чаю "Хайвань" різноманітніше: зустріти можна як традиційні млинці та цеглинки, так і серця, міні-точи, і навіть розсипні чаї.
- "Менхай" дотримується традиційніших форм пресування, на яких його логотип максимально впізнаваний.
А кому з пуерних титанів сьогодні віддасте перевагу ви?
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Київ