UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

"Тихе полювання": Як киянам не отруїтися грибами (ПОРАДИ)

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння

"Тихе полювання": Як киянам не отруїтися…

Про це повідомляє Depo.Київ.

Так, лише за одні вихідні із гострим отруєнням грибами у токсикологічній реанімації столичної Лікарні швидкої медичної допомоги опинилося шість містян. І стан їх був досить важкий.

Отже, аби не отруїтися дикорослими грибами, рекомендується відмовитися від їх вживання взагалі, а споживати штучно вирощені гриби, купуючи їх у магазинах.

Аби уникнути отруєння грибами, грибники з досвідом радять дотримуватися нескладних, але "золотих" правил:

Як не отруїтися грибами: секрети збору і готування

Гриби - це важкий продукт для дитячого організму, тому з лісовим варіантом рекомендується знайомити дітей не раніше 7-літнього віку. Гливи та печериці - "домашній" варіант грибів, вони менш небезпечні для дитячого організму, тому перше знайомство можна проводити в 6 років.

Якщо не впевнені у своїх знаннях

Якщо ви не завзятий грибник, то зібрані гриби покажіть фахівцеві. Якщо в якомусь грибі не впевнені, не кладіть його в загальний козуб, а в окрему ємність.

Місце збору

Гриби як губка вбирають шкідливі речовини з навколишнього середовища, тому не варто займатися їх збором біля доріг і шкідливих виробництв. Гриби необхідно збирати тільки в лісі або горах. Також не варто зривати їстівний гриб, який росте поруч з отруйним. Є ймовірність, що їх спори змішалися.

Перевірені продавці

Перевірений продавець грибів - супермаркет. У свіжому вигляді ви навряд чи знайдете гриби, але ось заморожені - це будь ласка. Не рекомендується купувати гриби у приватних осіб, так як ви напевно не можете знати, в якій місцевості їх збирали і як вони зберігалися перед продажем.

Додамо, що в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун також радить киянам відмовитися від споживання дикорослих грибів. Бо з двох тисяч грибів, що ростуть в Україні, їстівними є не більше 500.

Отже не зайвими будуть й рекомендації від Центру громадського здоров'я:

Якщо ви збираєтесь в похід по гриби або шукаєте інгредієнти для нового рецепту - будьте дуже обережні. Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торговельний мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках.

Якщо все ж таки пішли по гриби - уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали.

Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

Готувати гриби потрібно першої доби після збирання і варити щонайменше три рази в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. Страви, приготовані з грибами, не можна зберігати в холодильнику більше однієї доби.

Слід пам'ятати, що основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

"Якщо у вас з'явився хоча б один із цих симптомів - терміново телефонуйте "103". Поки їде допомога, промийте шлунок простою водою (викличте блювання), пийте багато рідини та прийміть сорбенти. А також виконуйте рекомендації оператора 103", - підсумувала Супрун.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme