UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Жертвами ботулізму в Києві стали п'ятеро людей: Як уберегтися від смертельного отруєння

У столиці України зафіксували вже п'ять випадків ботулізму: зареєстровано і смертельний випадок

Жертвами ботулізму в Києві стали п'…

Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на столичне управління Держпродспоживслужби.

Так, на днях у Києві був зареєстрований смертельний випадок захворювання на ботулізм у мешканки столиці.

Зазначається, що випадок захворювання на ботулізм може бути пов'язаний із вживанням 26 травня "риби в'яленої плотви, не патраної, самостійно виловленої в річці Десна. Рибна продукція була виготовлена в домашніх умовах у квітні 2018 року".

Як уточнили в Держпродспоживслужби, хвора звернулася за медичною допомогою 27 травня, після чого її госпіталізували до відділення інфекційної реанімації Олександрівської клінічної лікарні Києва з діагнозом "ботулізм клінічно". Того ж дня хворій було введено протиботулінічну сироватку, однак вона все одно померла.

Додамо, що за словами в.о. директора Київського лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я Сергія Чумака, у 2018 році в столиці зафіксували вже п'ять випадків ботулізму.

"У поточному році, за станом на 29 травня, захворіло з підозрою на ботулізм в Києві 5 осіб (3 чоловіки і 2 жінки). Одна жінка у віці 47 років померла. У всіх хворих зафіксовано зниження гостроти зору, слабкість, підвищення температури. Серед хворих, які вижили, люди до 41 року. двоє постраждалих проживають в Солом'янському районі, ще двоє в Оболонському районі (в тому числі померла жінка) і одна людина в Голосіївському районі ", - сказав Чумак, пише 44.ua.

Зазначається, що майже у всіх випадках поточного року, крім одного, зафіксовано вживання в'яленої риби (таранка, плотва), переважно власного виготовлення. Один випадок пов'язаний з вживанням в'яленої риби, яку придбали на стихійному ринку житлового масиву "Виноградар". Інший випадок пов'язаний з вживанням консервованих грибів домашнього виготовлення, зібраних в Житомирській області в минулому році.

Фахівці попереджають, що ботулізм — гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, "сімейні" спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, "гніздова" інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У даний час переважають захворювання, викликані отруєннями токсинами А, В або Е.

Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

Пам'ятка для населення

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в'яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

• не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
• швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов'язково дотримуватись термінів їх реалізації;
• ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов'язково прокип'ятити чи протушкувати;
• сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
• захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
• не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Також фахівці нагадують, що клінічні прояви починаються через 36 годин. Першими симптомами є загальна слабкість, головний біль, відчуття "туману" або "сітки" перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає параліч м'язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою. При перших проявах захворювання потрібно негайно викликати лікаря.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme