Поділитися кров'ю: Де у Києві можна стати донором та що для цього потрібно

Із нагоди відзначення Всесвітнього дня донора крові Департамент охорони здоров’я та Київський міський Центр крові оголошують проведення Тижня донора, що триватиме 11-12 та 15-17 червня

Поділитися кров'ю: Де у Києві можна стат…

Задля безпеки донорів пропонуємо всім охочим здати кров скористуватися онлайн записом через офіційну веб-сторінку КНП "Київський міський центр крові" за посиланням: http://kmck.kiev.ua/, інформує Depo.Київ.

Здати кров можна за адресами:

  • КНП "Київський міський центр крові" на вул. М. Берлинського, 12 (години роботи із 08:00 до 16:00);
  • структурний підрозділ № 1 на вул. Пимоненка, 8 (години роботи із 08:00 до 16:00);
  • структурний підрозділ № 2 на вул. Петра Запорожця, 26 (години роботи із 08:00 до 14:00).

Донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених Міністерством охорони здоров’я України.

Перед дачею крові або її компонентів донор повинен дотримуватись певних правил:

– мати добре здоров’я та гарне самопочуття;

– добре відпочити, виспатись;

– режим харчування донорів має деякі особливості: напередодні кроводачі потрібно виключити з раціону жирну їжу (масло, сало, жирні м’ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво). У ці дні можна вживати нежирні відварені м’ясо та рибу, каші, картоплю, відварені та сирі овочі та фрукти, соки, компот, житній та не здобний хліб;

– у день здачі необхідно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб;

– за 48 годин до давання крові відмовитись від алкогольних напитків;

– за 72 години не вживати медикаментозних препаратів.

Перед здаванням крові у донора проводиться анкетування, визначається вміст гемоглобіну, група крові за системою АВО, передтестове консультування та огляд лікаря-терапевта.

Подальше обстеження взятої донорської крові проводиться за такими показниками – групова та резус-належність крові, визначення антиеритроцитарних антитіл, маркерів ВІЛ 1/2, маркерів гепатиту С, маркерів гепатиту В, маркерів до сифілісу, активність аланін-амінотрансферази (АЛТ).

Максимальна допустима доза заготовленої крові складає 450 мл, без урахування крові, узятої для аналізів (до 40 мл).

При наявності абсолютних чи тимчасових протипоказань, виявленні будь-яких порушень у стані здоров’я, підозрі на контакт з інфекційним захворюванням донор не допускається до донації.

Готуючись до дачі крові, необхідно дотримуватись таких правил:

  • напередодні, ввечері, необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь;
  • у день дачі крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивне фізичне навантаження, прийом алкоголю. Не бажано в цей день управляти транспортними засобами через емоційне збудження, яке буває, як правило, у всіх;
  • за 2 години до та 2 години після дачі крові палити небезпечно і для донора, і для того, кому попаде кров.

Що робити перед здачею крові:

  • намагайтесь регулярно і збалансовано харчуватися, напередодні здачі дотримуйтесь спеціальної дієти;
  • вживайте побільше рідини;
  • відмовтесь від вживання алкоголю за 48 годин до процедури;
  • утримайтеся від вживання аспірину, анальгіну і ліків, що містять аспірин і анальгетики, за 72 години до процедури;
  • за можливості, не паліть за годину до процедури;
  • обов’язково виспіться, відпочиньте.

Як харчуватися перед здачею крові:

  • напередодні відмовтесь від жирного, смаженого, гострого, копченого, молочних продуктів, яєць;
  • рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів).

 

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme