Де купувати та як обирати ранні овочі. Поради для киян

Прилавки столичних ринків рясніють вітамінним розмаїттям: зелена цибуля, петрушка і кріп, свіжі огірки та редиска, молода картопля, кабачки і капуста

Де купувати та як обирати ранні овочі. П…

Ранні овочі не завжди корисні для організму, так як крім вітамінів часто містять велику кількість нітратів, повідомляє Depo.Київ з посиланням на Держпродспоживслужбу міста Києва.

Так, зазначається, що вміст нітратів у овочах закритого грунту у 1,5-2 рази більше, ніж у відкритому.

"Якщо є підозра, що куплені овочі "багаті на нітрати", зберігати їх потрібно протягом короткого часу, бажано у прохолодному темному місті чи холодильнику", - йдеться в повідомленні.

Отже при обранні ранніх овочів слід пам'ятати:

- Надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів у овочах.
- Слід знати, що чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин.
- Вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору. Обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку.
- Вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленими блискучими листями і вологим, свіжим обрізом.
- Плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.
- При виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.

Крім того, фахівці поперджають киян, що потрапляючи в організм нітрати викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової, травної систем.

"Пам'ятайте що у корінні, шкірі, поверхневих шарах овочів та фруктів, накопичується найбільша кількість нітратів", - йдеться в повідомленні.

Отже, не можна вживати: стебла петрушки, капусти, кропу, селери (нітратів там на 50-60% більше ніж в листі), шкірки огірків, динь, баклажанів, кабачків, буряка, редьки.

Але слід пам'ятати, що позбутися нітратів повністю неможливо, а ось зменшити їх кількість – реально.

"Перед вживанням і приготуванням овочі слід ретельно мити та видаляти позеленілі частини, де накопичується найбільше нітратів. Обов'язково перед вживанням овочі та фрукти замочувати в холодній воді не менше 30 хв. Вимочувати та відварювати овочі слід у великій кількості води, що важливо, відвар зливати одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі", - йдеться в повідомленні.

При варінні овочів кількість нітратів знижується на 40-80 %. А салати, плодово-овочеві соки, готові до вживання овочі бажано їсти відразу після приготування.

"Запам'ятайте, що найсвіжіші овочі мають термін зберігання від 5 до 10 днів. При купівлі овочів га фруктів звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, терміни реалізації, вимагайте у продавців надати документи, які засвідчують якість та безпеку харчових продуктів", - радять киянам фахівці.

Нагадаємо, на столичних ринках та в супермаркетах кілограм полуниці продають за 100-150 грн.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme