Легендарна "Київська перепічка": історія Хрещатика в одній сосисці

У кожного міста в світі має бути своя кулінарна візитівка. У Києві це, без сумніву, легендарна "Київська перепічка"

35 років тому, в лютому 1981 року, в Києві по вулиці Леніна, 3-а (наразі це вулиця Богдана Хмельницького) через невелике віконце ларька почали продавати гарячу сосиску в тісті. І саме з тих часів за два кроки від Хрещатика стали вишикуватися черги туристів та киян, щоб скуштувати смачну перепічку.

Легендарна "Київська перепічка": історія Хрещатика в сосисці - фото 1

Відтоді кияни навіть жартують, що біля "Київської перепічки" найдовша і найшвидша черга в світі.

"Дуже смачно і швидко, незважаючи на постійну чергу. А столи сервірують просто неба.. Легендарне місце!", - пишуть кияни у соцмережах.

Або ось ще таке: "Київська перепічка пережила рекет, "Помаранчеву революцію", втечу Януковича, футбольних фанів і ще багато чого переживе. Мабуть, в них угода з дияволом. Зате так смачно".

Цікаво, але легендарна перепічка є, по суті, звичайною сосискою в дріжджовому тісті, обсмаженою у фритюрі, і нагадує їжу зі студентських їдалень радянських часів. 

Легендарна "Київська перепічка": історія Хрещатика в сосисці - фото 2

Навіть замість серветок швидкі продавці у фартухах дають нарізані листочки з невибіленого паперу. Тому й досі залишається загадкою, в чому ж успіх цієї не дуже корисної для організму їжі.

Працівники "Київської перепічки" кажуть, що є особливий рецепт, але головне в цій справі – майстерність та любов до Києва. "У перепічки є свої секрети, "фішки", як зараз кажуть. Найголовніша з них - руки майстра. Напевне, тому і наша точка користується таким попитом. Тому до нас і черги... Найбільші - під час масових заходів та в обідній час", - розповідала якось одна з продавчинь перепічки. 

Легендарна "Київська перепічка": історія Хрещатика в сосисці - фото 3

Кияни, у свою чергу, завжди радять туристам спробувати цей класичний, але дуже смачний радянський пиріжок.

Легендарна "Київська перепічка": історія Хрещатика в сосисці - фото 4

"Для туристів обов'язково до відвідування, а кияни і так знають. Роки йдуть, сосиска не змінюється))", - пишуть у соцмережах містяни.

Те, що "Київська перепічка", перший київський фаст-фуд, став культовим місцем у столиці, – очевидно. За 35 років в неї змінилася лише ціна, що з 22 радянських копійок виросла до 10 українських гривень.

Легендарна "Київська перепічка": історія Хрещатика в сосисці - фото 5

Недоброзичливці подейкують, що у 1980-х роках перепічка з’явилася як спосіб позбутися "прострочених" сосисок, які не встигли продати у Центральному гастрономі (в цьому ж будинку). Але кожен, хто жив у СРСР у ті роки, знає, що це - нахабна брехня, бо прострочена сосиска у той час — це нонсенс. Тоді люди просто змітали продукти з прилавків. Якщо до них, звісно ж, щось доходило...

Між тим, як розповіли Depo.Київ корінні кияни, на початку 1980-х років біля метро Хрещатик була ще й бульйонна, де містяни могли недорого й смачно поїсти. "Я тоді з майбутньою дружиною зустрічався. І ми часто купували перепічку і з'їдали її з бульйоном прямо у вуличних павільйонах. Це було, як зараз кажуть, модно. А ще й поживно і дуже недорого. Те, що потрібно було закоханим студентам", - розповів нам киянин Григорій.

А ще "Київська перепічка" входить в список найбільш культових місць для відвідування в Києві. Це такий собі кулінарний Андріївський узвіз. Перепічка навіть посідає в рейтингу TripАdvisor 43 місце, випередивши багато столичних кафе та ресторанів, не кажучи вже про фаст-фуди.

Зазначимо, що вивіски "Київська перепічка" можна зустріти ще в декількох районах Києва: біля метро "Мінська", "Петрівка", та на Куренівському ринку. Але ніякого відношення до кіоску на розі Богдана Хмельницького і Хрещатика інші "Перепічки" не мають.  Популярна "Київська перепічка" неподалік метро "Театральна" належить лише одному приватному підприємцю. Усе інше - плагіат: деякі підприємці продають під брендом "Київської перепічки" звичайні пиріжки. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Київ

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook