Олів'є, оселедець під шубою та "Радянське шампанське": Що було на новорічному столі киян в часи СРСР (ФОТО)

Основу новорічних страв киян в радянський час складали жирні салати з риби, ковбаси та різноманітних овочів, а також "класичний" радянський алкоголь 

Сергій Фоменко
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Київ
Олів'є, оселедець під шубою та "Радянськ…
Новорічний стіл в часи СРСР. Фото: do-slez.com

Сьогодні приготування новорічного столу для мешканців столиці не є великою проблемою, адже в місті можна знайти безліч магазинів з товарами та продуктами на будь-який смак та ціну. Інакше справи були в часи СРСР, коли підготовка святкування Нового року була справжньою проблемою для домогосподарок через дефіцит, а тому до свят починали готуватись зазделегідь. Найпростішим була купівля овочів для страв та алкоголю, а найважчим — придбання м'яса та ковбаси.

Журналісти Depo.Київ розповідають, які страви були основними на новорічному столі киян в радянський час.

Олів'є

Цей салат був найпростішим, а тому готували його у великих кількостях — щодо нього були популярними жарти про "тазики" та "відра" олів'є. Іншою його назвою була "Зимовий". Оскільки готували радянського олів'є дуже багато, його зазвичай продовжували їсти наступні декілька днів. Оригінал олів'є, звісно ж, з'явився не в часи СРСР, а ще у другій половині XIX століття, коли його винайшов французький кухар Люсьєн Олів'є, який за сумісництвом був власником модного в ті роки ресторану "Ермітаж". Секрет вишуканих страв з кухні француза полягав у незвичайному майонезі. Радянський же рецепт олів'є полягав у великій кількості овочів, вареній ковбасі та майонезі. 

Олів"є

Мімоза 

Ще одним з найголовніших новорічних страв в часи СРСР був салат мімоза, який отримав свою назву завдяки зовнішній подібності з однойменними квітами. Настільки популярним салат був за звичною причиною — через простоту в приготуванні та доступність продуктів. Основними інгредієнтами цієї страви є сир, яйця, рибні консерви, цибуля, вершкове масло і майонез. 

Мімоза 

Холодець 

На традиційному радянському столі нікуди не подітися без холодцю — м'яса, яке заливали густим бульйоном, а після цього залишали застигати на холоді, найчастіше страву подавали з хроном. М'ясна закуска за своєю калорійністю дуже вписувалась в атмосферу свята. 

Холодець 

Оселедець під шубою 

Головною умовою для приготування страви була купівля оселедця заздалегідь, всі інші продукти були більш доступними. Оселедець під шубою скаладався з риби, овочів та майонезу — всі інгредієнти вкладались шарами. 

Оселедець під шубою 

Бутерброди зі шпротами 

Одним з популярних радянських "делікатесів" також були бутерброди зі шпротами. Спосіб їхнього приготування був дуже простим, адже з інгредіїнтів було лише три продукти — хліб, вершкове масло та шпроти. Додаткові заправки потрібними не були, адже консерви зі шпротами містили велику кількість масла. Іноді для більш цікавого смаку додавали мариновані огірки.

Бутерброди зі шпротами 

Мандарини 

На пострадянському просторі в багатьох людей Новий рік та його атмосфера асоціюються з мандаринами. Фрукти виступають в якості своєрідних натуральних ароматичних свічок, які просочують всю квартиру святковим духом.

Мандарини 

Цей солодкий фрукт був здатний навіть замінити кондитерські вироби. 

Радянське шампанське

Також атрибутами радянського новорічного столу киян були твердий сир та ковбаса, якщо їх вдавалося купити, цукерки. Алкоголь був простим та невибагливим — коньяк, горілка та "Радянське шампанське". 

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme