Шаурма з невідомими складовими: Чому продавців пекельних смаколиків не злякають ніякі перевірки

З року в рік чиновники обіцяють киянам, що візьмуть під контроль точки з продажу шаурми, але на ділі регулярні отруєння тривають. Днями на лікарняне ліжко відправилися семеро студентів, які поїли шауми на вулиці Борщагівській 

Шаурма з невідомими складовими: Чому про…

Літо, що минуло, на щастя, обійшлося без різноманітних масових отруєнь вуличними фаст-фудами, які фіксувались майже кожного сезону. Наприклад, минулого літа майже сотня киян отруїлись шаурмою, яку купували в різних точках міста.

Цьогорічне літо минуло без таких випадків, і, здавалося б, можна видихнути. Проте ні. В понеділок, 2 вересня, студенти, що з’їли шаурму неподалік столичного вузу, отримали гостру кишкову інфекцію і потрапили до лікарні. Молоді люди пояснили, що купували шаурму у кіоску на вулиці Борщагівській. Поліція виявила на вулиці Борщагівській одразу п’ять точок з продажу м’ясного смаколика. Усі ці точки опечатали, а м’ясо та приладдя для приготування шаурми вилучили для слідчих дій.

Схоже, тепер різноманітні служби та чиновники знову влаштують перевірки кіосків з шаурмою. Так трапляється завжди після масового отруєння киян тим чи іншим фаст-фудом. Втім, ніхто не хоче працювати на випередження. Наприклад, після минулорічних отруєнь Держпродспоживслужба у відкриту натякала меру Кличку, що не заважало б взагалі регулярно перевіряти точки з продажу шаурми. Тоді пропонували діяти за такою схемою: якщо у продавців шаурми немає відповідних документів, що засвідчують безпечність продуктів, усе м'ясо має бути вилучене.

Проте ці поради, схоже, залишились непочутими столичною мерією. Ба більше, можна тільки дивуватись, як протягом літа кияни не труїлись смаколиками з м’ясом. Якщо липень та частина серпня ще були прохолодними, то червень нагадував пекло, що підвищувало ризик  розвитку усілякої "зарази" в їжі. Адже продавці шаурми часто не дотримуються ніяких санітарних норм. В них елементарно немає проточної води, що є першим правилом для приготування та продажу їжі, та й холодильники для зберігання продуктів є не в усіх – економія на обладнанні вітається, щоб заробити більше грошей. Про походження м’яса, з якого готують шаурму, взагалі ніхто не знає.

А ще багато точок з продажу цього наїдку розміщені у мікроавтобусах та фургончиках, що стоять на дорозі. Звісно, вихлопи від автомобілів, що проїзжджають поруч, опиняються у шаурмі, яку готують в таких кіосках. Нагадаємо, кілька років тому у мерії оголошували війну таким пересувним точкам з продажу шаурми. Тоді показово евакуювали кілька кіосків на колесах. Але на тому усе скінчилось. Зараз таких кіосків по усьому Києву повно, і ніхто їх не чіпає, хоча стоять вони, у деяких випадках, навіть у першій смузі дорожнього руху.

Як би там не було, а з року в рік шаурму як продавали, так і продають на вулицях міста. Клієнтів отруєння, про які обов'язково повідомляється в ЗМІ, не надто відлякують, коли хочеться перекусити у місті. А самі продавці вуличного фаст-фуду без проблем переживають усі "перевірки", якщо такі є, і працюють далі. В останньому випадку, що трапився зі столичними студентами, поліція відкрила кримінальне провадження за статтею "Випуск або реалізація недоброякісної продукції". Втім, навіть якщо провину продавців шаурми буде доведено, власник цієї точки сплатить штраф від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це від 8500 до 17 тисяч гривень. Чи серйозне це покарання для власників точок з продажу шаурми і за проблеми із здоров'ям у її споживачів – питання риторичне. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Київ

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook