У Києві стартував сезон кавунів і динь: Де купувати, як обирати і яка від них користь

Зазвичай кавуни та дині з'являються на столичних ринках лише у серпні - прийнято вважати, що з цього часу їх можна купувати і їсти без "наслідків"

У Києві стартував сезон кавунів і динь:…

Але цьогоріч кавуни та дині почали продавати на місяць-півтора раніше. Причиною тому стали, чи то глобальні зміни клімату, чи нераціональне застосування пестицидів та агрохімікатів. У свою чергу продавці запевняють, що це просто погода у червні була сприятливою для баштанних культур. Звучить цілком переконливо, але .. чи всі кавуни та дині однаково смачні і корисні? Звичайно, ні. Тільки стиглі, цілі та не "нашпиговані" нітратами. Як же киянам вибрати безпечні та соковиті "ягідки" дізнавався Depo.Київ.

Де купувати?

Порушення правил зберігання, транспортування або продажу може стати причиною псування баштанних культур. Причому зіпсований кавун не так-то просто відрізнити від хорошого. Радимо вам, кияни, стороною обходити придорожні розвали копійчаних кавунів і динь, де нерідко продається товар, забракований торговельними та санітарними інспекторами.

Навіть, якщо кавун чи диня не були спочатку зіпсованими, достатньо всього пари годин, щоб через мікротріщини в шкірці вони ввібрали не лише бруд, шкідливі бактерії, але і важкі метали, що містяться у вихлопних газах. Що робити? Поцікавитися, чи є у продавця дозвіл на торгівлю, виданий санітарно-епідеміологічною станцією, і сертифікат відповідності реалізованого товару вимогам стандарту. Друк на такому сертифікаті повинен бути кольоровим, навіть якщо сам сертифікат – чорно-біла ксерокопія.

Кавун і диня повинні бути чистими та цілими

Кияни, ніколи не купуйте кавуни з пошкодженою кіркою, а дині в тріщинках і плямах. І ні в якому разі не дозволяйте продавцеві вирізати шматок з вашого кавуна, щоб продемонструвати його смак і якість. Справа в тому, що на солодкій, нагрітій сонцем поверхні, бактерії розмножуються неймовірно швидко. Достатньо невеликого пошкодження шкірки, щоб кавун викликав у вас шлунково-кишковий розлад. Саме тому рекомендується вимити кавун, так само як і диню, з милом, перш ніж його розрізати.

"Ніколи не зберігайте розрізані та недоїдені диню чи кавун при кімнатній температурі. Не з'їли все за раз - заберіть їх негайно в холодильник", - стверджують медики.

Як вибрати без нітратів?

Часто, щоб отримати скоростиглі кавуни, використовуються солі азотної кислоти (нітрати), які, потрапляючи в організм, перетворюються на шкідливі для людини нітрити. У різних частинах кавуна концентрація нітратів різна: найбільше їх міститься в м'якоті біля шкірки (приблизно 3 см.). Щоб відрізнити кавун, вирощений природним шляхом від "нітратного", потрібно подивитися на м'якоть. М'якоть нітратного кавуна насичена червоним кольором з легким фіолетовим відтінком, а волокна, що йдуть від центру до кірки, жовтого кольору. У хорошому кавуні вони білі. Розрізавши кавун, зверніть увагу на зріз – у нітратного кавуна він буде рівним, глянцевим, а у справжнього – зернистим.

Аби ще більше убезпечити себе від покупки накачаного нітратами кавуна, киянам не радять купувати "ранні", скоростиглі плоди. Краще почекати до серпня-вересня. Тоді ймовірність того, що ви купите "натуральний" кавун, значно підвищується.

І якщо ви хочете купити диню хорошої якості, то теж краще робити це в сезон, тобто в наприкінці серпня або на початку вересня. "Найбільш корисні дині більш пізніх строків дозрівання, тому що їх вирощують не під плівковими покриттями і використовують менше отрутохімікатів і мінеральних добрив", - запевняють фахівці.

Як визначити, стиглі, чи ні?

Перша ознака стиглого кавуна – легкість. Тобто стиглий кавун легше незрілого. До речі, з цієї ж причини стиглий кавун не тоне у воді, а незрілий опускається на дно. І "звучать" кавуни по-різному. Якщо постукати по стиглому кавуні, то звук буде чистим і дзвінким, в той час як звук незрілого кавуна – глухий. Ще один спосіб перевірити зрілість – піднести кавун до вуха і стиснути його з усіх сил, ви повинні почути характерний тріск. Якщо ні, то кавун "зелений". Сухий хвостик – ще одна ознака стиглого плода. Коли кавун дозріває, батіг, що з'єднує його з рослиною, висихає і відпадає.

"Зверніть увагу і на світлу пляму на боці кавуна. Вона повинна бути яскраво-жовтого або оранжевого, але не білого кольору. Смужки на кавуні повинні бути максимально контрастними, а кірка повинна бути дуже твердою", - підкреслюють фахівці.

Як вибрати гарну диню? Слід звертати увагу на запах. Смачний плід обов'язково володіє тонким і приємним ароматом з анансовими, медовими або грушевими нотками. "Якщо ви понюхали диню і не відчули запах, вона недостигла. До речі, саме в супермаркетах часто трапляються саме такі дині - без запаху", - стверджують самі любителі динь.

Плід з високою солодкістю і досить стиглий можна відрізнити, якщо постукати пальцями по поверхні. При наявності глухого звуку у вас в руках чудовий екземпляр. Також необхідно обстежити і область плодоніжки. Якщо в цьому місці в процесі натискання шкірка трохи прогнеться, то перед вами стигла і соковита східна красуня. Важливо і стан хвостика. "Він повинен бути товстим і сухим. У плода повинна бути досить ніжна шкірка. Яку потім без проблем можна зняти ножем або іншим гострим предметом. Під нею повинна розташовуватися зелена шкірочка", - розказують спеціалісти.

Корисні властивості кавуна та дині

Якщо ви дочекалися середини серпня і правильно вибрали плід, заряд вітамінами та іншими корисними речовинами вам гарантований.

Чим корисний кавун

Кавун багатий на вітаміни А, В і С, фолієву кислоту, каротин, пектинові полісахариди, клітковину. У ньому містяться мікроелементи: калій, залізо, магній, кальцій, фосфор і натрій. За вмістом заліза кавун поступається хіба що шпинату.

Фолієва кислота, яка міститься в кавуні, бере участь у кровотворенні, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров'яних тілець – лейкоцитів. Особливо корисно їсти кавун вагітним, адже він регулює формування нервових клітин ембріона, що вкрай важливо для його нормального розвитку.

Кавун здатний налагодити кров'яний тиск, захистити від атеросклерозу, недокрів'я, утворення пухлин, допомогти в лікуванні різноманітних запальних процесів, так і в цілому зміцнити імунітет.

Цей баштанний плід покращує травлення, робота кишечника стає злогодженою та регулярною. Крім того, цей продукт допомагає схуднути! 5 днів на кавуновій дієті обіцяють мінус 3-5 кг.

Кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину, одного з головних винуватців так званої хвороби старості – атеросклерозу.

Цей плід покращує колір обличчя, тож наступного дня після "кавунотерапії" твоє лице буде без набряків, почервонінь і жовтизни.

Ну і звичайно ж кавун – відмінний сечогінний і жовчогінний засіб, перешкоджає утворенню каменів в жовчному міхурі. Експерти рекомендують частіше їсти кавуни для захисту нирок від утворення каменів, це безболісний засіб для того, щоб "поганяти" пісок у нирках.

Чим корисна диня

Диня багата на вітаміни РР, В і С, а також каротин, мідь, фосфор, кремній, магній і кальцій. Диню рекомендують вживати при недокрів'ї, серцево-судинних, ниркових, печінкових захворюваннях, подагрі та ревматизмі.

У дині в 17 разів більше кремнію, ніж у молоці. Цей мінерал необхідний для правильної роботи головного мозку, травного тракту та нервової системи. Він зміцнює стінки кишечника, робить позитивний вплив на стан шкіри і волосся.

Завдяки пектинам (харчовим волокнам) диня вичищає із найпотаємніших куточків кишечника застійні шлаки.

Крім того, цей плід є цінним джерелом фолієвої кислоти, або вітаміну B9, яка необхідна жінкам під час вагітності та в період клімаксу. Цей продкт може захистити організм від деяких гінекологічних недуг. Також диню варто вживати для поліпшення пам'яті і концентрації уваги, а також для профілактики нервових розладів і депресій.

Диня підвищує імунітет. За це відповідає вітамін С. А бета-каротину в цьому запашному фрукті навіть більше, ніж у моркві. Він важливий для здорового кольору шкіри та її гладкості. А вітаміни Е, С і групи В, які мають потужну антиоксидантну дію, продовжують молодість, перешкоджаючи появі зморшок.

М'якоть дині містить речовини, що сприяють виробленню серотоніну, "гормону щастя". Отже, після вживання цих солодких часточок настрій просто не буває поганим!

Нагадаємо, що наприкінці червня у столичних магазинах почали продавати перші кавуни (ФОТО).

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme