У столичних маркетах продають "некорисні" сиркові десерти з родзинками та джемом

Спеціалісти визначали якість сирків, маси сиркової та десертів 

Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на пресслужбу Держпродспоживслужби м.Києва.

У Державній випробувальній лабораторії харчової та сільськогосподарської продукції ДП "Харківстандартметрологія" визначали якість сирків, маси сиркової, десертів сиркових за фізико-хімічними показниками (масова частка жиру); ідентифікацією немолочного жиру; мікробіологічними показниками (кількістю молочнокислих бактерій, наявністю бактерій групи кишкової палички, патогенних мікроорганізмів, зокрема Salmonella, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes), а також за відповідністю маркування чинним нормативним документам. 

"Результати споживчої експертизи показали, що із 9 протестованих зразків 6 не відповідали вимогам національного стандарту ДСТУ 4503:2005 "Вироби сиркові. Загальні технічні умови" за фізико-хімічними показниками, наявністю рослинного жиру, мікробіологічними показниками або маркуванням", - йдеться в повідомленні.

Додамо, що це маса сиркова "Селянська" з родзинками 4,5 % жиру тм "Заречье", сирок глазурований "Люкс" з курагою 20 % жиру, сирок солодкий "Дитячий смак" з ароматом ванілі 15 % жиру тм "Гармонія", десерт сирковий "Вершковий" 5 % жирності тм "Фанні", десерт сирковий з джемом "Вишня" 5,0 % жиру, десерт сирковий з наповнювачем  "Ягідне морозиво" 3,2 % жиру ТМ "DANONE".

Читайте також: Масло "Селянське": У їдальнях столичних шкіл дітей годували фальсифікатом

Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві повідомляє, що відповідно до інформації Державної випробувальної лабораторії харчової та сільськогосподарської продукції ДП "Харківстандартметрологія"  офіційними (уповноваженими) лікарями ветеринарної медицини Об’єднання ветеринарної медицини в м. Києві проведено аналіз обігу сиркових виробів у столичних мережах супермаркетів. Встановлено, що станом на 24 лютого у магазинах Києва в обігу знаходяться сиркові вироби зазначених виробників: ТМ "ВОЛОШКОВЕ ПОЛЕ", ТМ "ЛАКТАЛІС", ТМ "DANONE", ТМ "САНДОРА", ТМ "ЗЛАГОДА", ТМ "ФАННІ", ТМ "ВОЛОШКОВЕ ПОЛЕ", ТМ "ЧУДО", які вироблені на потужностях відповідно до Технічних умов, зазначених на маркуванні виробу. 

Нагадаємо, у стравах зі шкільних їдалень у двох школах Києва виявили кишкову паличку та стафілокок. Також у Києві семеро учнів однієї зі шкіл – хлопчики віці 10-11 років – були госпіталізовані до лікарні у зв'язку з отруєнням. Також у вересні 2019 року через загрозу отруєння школярів закрили їдальню у столичній гімназії.

ДовідкаПоняття традиційні молочні продукти визначено у Законі України "Про молоко та молочні продукти". Зазначено, що це масло, сири; також кисломолочні  продукти, вироблені із застосуванням заквасок на чистих культурах молочнокислих бактерій – ацидофілін, простокваша, ряжанка, сметана, сир  кисломолочний; кефір – із застосуванням заквасок  на кефірних грибках.
 
У виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного  походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти. Обіг продуктів, що не відповідають маркуванню, відповідно до Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" забороняється.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Київ