Великдень у Києві: Оригінальні рецепти смачних пасок від відомих українців

Цьогоріч кияни святкуватимуть Великдень 2 травня, а тому вже треба починати готувати традиційні великодні паски 

Сергій Фоменко
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Київ
Великдень у Києві: Оригінальні рецепти с…
Рецепти пасок

Наприкінці цього тижня кияни святкуватимуть Великдень, а тому потрібно починати готуватись до щорічного свята і не забувати про традиційну десертну страву — паску.

Ми зібрали оригінальні рецепти великодніх пасок для киян від відомих українських кухарів та кондитерів.

Справжня українська паска від Євгена Клопотенка 

Відомий український ресторатор Євген Клопотенко поділився власним рецептом класичної української паски на дріжджах та з родзинками. Він запевнив, що процес приготування займе не більше ніж 35 хвилин, а кількість інгрідієнтів кухар розрахував на дві порції.

Складові української паски

  • Дріжджі – 25 г;
  • Молоко – 220 мл;
  • Цукор – 250 г;
  • Цукрова пудра для глазурі – 200 г;
  • Яйце – 1 шт;
  • Жовток яйця – 1 шт;
  • Борошно – 750-800 г;
  • Вершкове масло – 100 г;
  • Сметана – 2 ст. л;
  • Апельсин – 1 шт.;
  • Ванільний цукор – 10 г;
  • Дрібка солі;
  • Масло для змащення;
  • Коньяк, ром або віскі – 25 мл (за бажанням);
  • Ізюм – 100 г;
  • Цукати, мак, горіхи (за бажанням);
  • Посипка для прикраси;
  • Форми для випікання – паперові або металеві;
  • Пергамент для вистилання (якщо використовуєте металеві форми).

Покрокове приготування 

Спочатку потрібно приготвувати так звану опару. В тепле молоко (220 мл) потрібно розкрошити "живі" дріжджі (25 г). Після цього перемішайте до їхнього розчинення, краще робити це руками, щоб запевнитись у відсутності грудочок. 

Далі додайте одну столову ложку цукру та ще раз перемішайте для того, щоб цукор розчинився. Накрийте масу чистим рушником або харчовою плівкою і залиште в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати. Потім додайте в опару яйце (1 шт) та жовток (1 шт), а також ванільний цукор (10 г), цукор (225 г) та дрібку солі.

Рецепт паски від Євгена Клопотенка

Рецепт паски від Євгена Клопотенка 

Туди ж додаєте розм'якшене вершкове масло (100 г) та дві столових ложки сметани, а потім добре розмішуєте. Далі натираєте туди цедру апельсину на дрібній терці та додайте до суміші з опарою.  Вичавіть сік половини апельсина. Другу половину відкладіть, вона знадобиться для помаранчевої лазурі. Добре перемішайте вінчиком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися.

Рецепт паски від Євгена Клопотенка

Рецепт паски від Євгена Клопотенка

Додайте борошно (750-800 г) і перемішайте тісто лопаткою до однорідності. За бажанням, додайте до великодньої випічки міцний алкоголь – коньяк, ром або віскі (25 мл). Це додасть їй особливий аромат. Далі потрібно вимісити м'яке тісто, поки воно не перестане липнути до рук (процес може зайняти до 10 хвилин).

Сформуйте з тіста кулю і викладіть в миску, змащену олією. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на годину для підйому. Тісто має збільшитися в обсязі в 2-3 рази. Це треба враховувати при виборі миски. Обімніть тісто і знову сформуйте кулю. Ще раз залиште для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряну паску. Потім знову обімніть тісто і вмісіть в нього родзинки (100 г). Можете вибрати будь-які цукати або мак з горіхами за бажанням.

Рецепт паски від Євгена Клопотенка

Рецепт паски від Євгена Клопотенка

Родзинки необхідно вмішувати в тісто таким чином, щоб їх не було на поверхні тіста і вони не пригоріли під час приготування. Далі заповнюєте паперові або металічні форми тістом, але тільки на 2/3 від об'єму. Якщо використовуєте металічні форми, то попередньо вистеліть пергамент на дно форми. Дно та стінки потрібно змазати вершковим маслом. 

Залишаєте форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло по краях форми. Паски потрібно випікати в духовці за температури до 180 градусів протягом 20-35 хвилин, в залежності від розміру форм. Готові паски повністю остудіть та прикрасьте апельсиновою глазур'ю. Для цього в цукрову пудру (200 г) додайте сік половини апельсина та добре перемішайте. Отриману цукрову пудру нанесіть на паски та прикрасьте цукровою посипкою.

Рецепт паски від Євгена Клопотенка

Рецепт паски від Євгена Клопотенка 

Вершкова паска від кондитерки Лізи Глінської 

Відома українська кондитерка Ліза Глінська непередодні Великодня поділилася оригінальним рецептом ароматної та пишної вершкової паски, яка сподобається усім. Для приготування необхідний блендер. 

Інгредієнти для опари

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme