Великодній кошик-2021 у Києві: Скільки доведеться витратити, та як заощадити

Цьогоріч Великдень кияни святкуватимуть 2 травня, а великодній кошик в середньому коштуватиме близько тисячі гривень 

Сергій Фоменко
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Київ
Великодній кошик-2021 у Києві: Скільки д…
Великодній кошик

У всіх містах України цьогоріч значно зросли ціни на продукти, які традиційно кладуть у великодній кошик. Киянам на цей набір доведеться витратитись найбільше. Великодній кошик подорожчав у середньому на 15-18% у порівнянні з минулим роком.

Що кладуть у традиційний кошик на Великдень

  • паска (1 кг) – 124 грн;
  • копчена ковбаса (0,5 кг) – 194 грн;
  • буженина (0,5 кг) – 115 грн;
  • сало (0,5 кг) – 65 грн;
  • твердий сир (0,5 кг) – 118 грн;
  • вершкове масло (0,5 кг) – 105 грн;
  • домашній сир (0,5 кг) – 76 грн;
  • яйця (10 шт) – 39 грн;
  • червоне вино "Кагор" (1 пляшка) – 109 грн.

Отже, традиційний великодній кошик для киян цьогоріч обійдеться в середньому в 950 грн. Домашня паска обійдеться киянам в 120 грн за 1 кг. В магазинах вона коштуватиме більше, адже ціни зростають через подорожчання яєць, цукру, борошна та вершкового масла в Україні.

Неочікувано дорогою складовою святкового кошика 2021 року стали яйця – 38 грн за десяток, що на 90 % більше, ніж у березні минулого року. Традиційно дорогими будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 130 грн (230-305 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 135 грн з розрахунку 230-280 грн за 1 кг. Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7 %, а домашньої ковбаси – на 10,2 %.

Сало (0,5 кг) обійдеться в 50 грн з розрахунку 90-132 грн за 1 кг. Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 120 грн (200-268 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 114 грн (180-230 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 58 грн (100-120 грн за 1 кг).

Чому зросли ціни та як заощадити

Директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко пояснив, що зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого – зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через запровадження карантину у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID‑19.

Науковець також зауважив, що у разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино – його вартість зросте на 20,2% у порівнянні з вартістю кошику такого ж складу у 2020 році.

Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних плодів, зокрема яблук, а також збільшенням ціни на плодові вина. 

Експерт також розповів, як можна заощадити на наповненні великоднього кошика цьогоріч: "Певна частина українців понесли відчутні фінансові втрати в умовах карантинних заходів і змушені економити, в тому числі на підготовці до Великодня. Передусім, це можливо за рахунок найбільш дорогої частини великоднього кошику – домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру. Також суттєво можна заощадити на зменшенні кількості продукту у кошику. Водночас, загальна вартість великоднього кошика складає 6-7% від середньомісячної заробітної плати пересічного українця та 20‑22% від середньої пенсії, тобто є доступною для переважної більшості наших співгромадян", – зазначив Лупенко. 

Отже, цьогоріч вартість великоднього кошика для киян буде найдорожчою в Україні та обійдеться приблизно в тисячу гривень. Зазначимо, що за рік продукти подорожчали через кризу, спричинену пандемією COVID-19 та іншими чинниками, а тому заощадити на збиранні традиційного кошика на Великдень можна скоротивши кількість продуктів, які найбільше б'ють по кишеням киян. 

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme