Закулісся їдалень столичних шкіл: Малокалорійні напівфабрикати та "непитна" вода

Організація харчування дітей у столичних навчальних закладах потребує посиленої уваги та контролю

Закулісся їдалень столичних шкіл: Малока…
Фото: Уніан

Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на пресслужбу Держпродспоживслужби м.Києва.

Так, впродовж 2019 року було проведено 63 планові перевірки дитячих дошкільних закладів на предмет дотримання вимог санітарного законодавства та 456 інспектувань закладів освіти, операторів ринку, які надають послуги з харчування дітей, постачальників харчових продуктів.

"Для лабораторного контролю було відібрано 385 проб харчових продуктів, у 35 зразках виявлено відхилення від нормативних показників. Найбільший відсоток відхилень від норми виявлено в Голосіївському та Оболонському районах (14, 3% та 14 %), у Деснянському та Дніпровському районах відхилень не виявлено", - йдеться в повідомленні. 
 
Досліджено 232 страви на калорійність, відхилення виявлено у 93 стравах, що складає 40%. Найбільший показник відхилень виявлено у Голосіївському (60%) та Солом'янському районах (49%), найнижчий – у Шевченковському (5%) та Подільському районах (6,3%).

Також було відібрано 66 проб питної води, у 29 пробах виявлено відхилення за бактеріологічними показниками, що складає 44%, зокрема в Солом'янському районі із 19 зразків 10 не відповідали вимогам, в Дарницькому із 9 зразків – 6. Без відхилень питна вода лише в Оболонському районі м. Києва.

У Держпродспоживслужбі навели кілька прикладів, коли за результатами інспектувань були винесені рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях в термін на 10 робочих днів. "Зокрема у Деснянському районі, де організатором харчування є ТОВ "Понтем. УА" при лабораторному контролі значна кількість відібраних страв не відповідала параметрам безпечності за бактеріологічними показниками. Виявилось, що у постачальні відсутні належні умови для виготовлення  харчових продуктів", - йдеться в повідомленні. 
 
У одній з шкіл готові страви та напівфабрикати зберігались взагалі без холодильного обладнання навалом у підсобному приміщенні на евакуаційному виході. Це приміщення не було захищене від проникнення гризунів, не мало освітлення, значна кількість харчових продуктів була невідомого походження і без інформації щодо дати виготовлення, термінів  придатності.

Як зазначив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан, у результаті проведених у 2019 році перевірок та інспектувань Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві було винесено 423 приписи про усунення порушень вимог законодавства, 64 рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів, 44 рішення про знищення, відкликання та/або вилучення з обігу харчових продуктів.
 
У Держпродспоживслужбі підсумували, що така ситуація з організацією харчування дітей вимагає посилення контролю з боку керівників закладу та організаторів харчування, операторів ринку.  

Нагадаємо, у стравах зі шкільних їдалень у двох школах Києва виявили кишкову паличку та стафілокок. Також у Києві семеро учнів однієї зі шкіл – хлопчики віці 10-11 років – були госпіталізовані до лікарні у зв'язку з отруєнням. Також у вересні 2019 року через загрозу отруєння школярів закрили їдальню у столичній гімназії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Київ

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"